Speakersbureau Assemblee Speakers
Marco Aarnink

Marco Aarnink

Oprichter Drukwerkdeal.nl - van Afstudeerproject tot Marktleider.

Category
Management & Leadership
Type
Business leader | Entrepeneur
Employability
Keynote speaker
Languages spoken
Dutch
Travels from
The Netherlands

Biography

Van marktkoopman tot marktleider
De naam Marco Aarnink (1985) ligt op ieders lippen na de veelbesproken overname van Drukwerkdeal.nl en zijn comeback met Print.com.

Hoogvlieger
De sky is the limit voor de jonge Deventenaar. Als telg uit een hardwerkend arbeidersgezin werkt Marco op de markt, maar hij droomt ervan om later het luchtruim te kiezen. Verre reizen, mooie pakken: piloot zal hij worden. De eerste tekenen van zijn grenzeloze ambitie. Een gezonde weerzin tegen de schoolbanken laat zijn pilotendroom echter uiteenspatten.

Mogelijkheden
Dat de ambitie van Marco grenzeloos is blijkt wel, hij blijft mogelijkheden zien. Wanneer, gedurende zijn dagen op de markt, zijn baas hem vraagt visitekaartjes te regelen, ziet hij hoe inefficiënt de Nederlandse drukkersmarkt kleine afnemers bedient. Marco ruikt zijn kans. Drukwerkdeal.nl is geboren. Betaalbaar, gepersonaliseerd drukwerk door volumeproductie. Massa is kassa, dat is het idee. En dat slaat aan.

Marktleider
Van een afstudeerproject op een zolderkamer bouwt Marco, aanvankelijk met een compagnon, Drukwerkdeal.nl in enkele jaren uit tot marktleider van Nederland. En hoe. Tweehonderd mensen op de loonlijst en een waarde van vele tientallen miljoenen euro’s. Een hypermodern internetbedrijf, met een almaar groeiend aanbod van diensten en – uniek voor de branche – eigen productiecapaciteit. Investeren in mensen, is de filosofie. Daar zit je werkelijke kapitaal. ‘We-commerce’, noemen ze dat bij Drukwerkdeal.nl.

Groot, Groter, grootst
In mei 2013 opent Drukwerkdeal.nl zijn eerste vestiging over de grenzen, in Antwerpen. En daarbij blijft het wat Marco betreft niet. Steeds grotere volumes dwingen Drukwerkdeal.nl tot een keuze: serieuze expansie (en een dito financiële injectie) of samenwerken met een andere grote speler. Als in 2013 multinational Cimpress aanklopt, hapt Aarnink toe. Het is tijd om zijn kindje de wereld in te sturen. Voor Marco persoonlijk betekent dit zowel een einde als een nieuw begin.

Ondernemer
Als jongste winnaar ooit neemt Marco in 2014 de LOEY Award voor ‘Beste Online Ondernemer’ in ontvangst. “Marco is energiek, heeft passie voor zijn werk en een gevoel voor humor. Het is een echte ondernemer, dat zit in zijn bloed.” aldus het juryrapport. Het spreekwoordelijke bloed kruipt waar het niet gaan kan en begin 2015 gaat de kogel door de kerk: Aarnink neemt afscheid bij Drukwerkdeal.nl. Het ondernemerschap lonkt al snel weer.

Print.com
Aarnink wil iets opbouwen vanaf de grond, met enthousiaste mensen. Want hoewel hij ruim 2 jaar kapitaal steekt in verschillende internetstart-ups, ziet Marco zichzelf niet als professioneel investeerder. Lekker de handen vuil maken, dat is het plan. En zo investeert Aarnink halverwege 2017 een grote som geld in wat hij noemt ‘het vastgoed van de toekomst’: de domeinnaam Print.com. De ambitie spat van deze naam af en dat blijkt. Aarnink maakt een vliegende start want al na een jaar van bloed, zweet en tranen mag het printplatform Print.com in augustus 2018 het daglicht zien.

Eigen productie
Marco laat er geen gras over groeien, hij wil inkt ruiken. Begin 2019, nog geen half jaar na livegang, zijn de eerste twee eigen productielocaties een feit. In Kampen wordt een textieldrukkerij aangekocht en in Schijndel een groot formaat printbedrijf. Forse investeringen volgen, de transitie is zichtbaar en beide bedrijven worden klaargemaakt voor wat Aarnink betreft een veel groter en internationaal volume. “Eerst zaaien, dan oogsten,” luiden de woorden van de Deventenaar, want dat hebben ze in het oosten van het land wel met de paplepel ingegeven gekregen.

Expansie. 
Halverwege 2019 lijken landsgrenzen te vervagen. Met ongekende snelheid breidt het bedrijf zijn terrein uit richting de zuiderburen en ook Frankrijk wordt begin 2020 aangedaan. Print.com is een feit en niet meer weg te denken uit het online printlandschap. Ook offline maakt Aarnink samen met vennoten furore. Door het consortium Arcis worden er twee leidende organisaties in de huis-aan-huis verspreiding overgenomen: Spotta en Axender. De verspreidingsmarkt lijkt een vreemde eend in de bijt, maar ‘ketenintegratie’ en ‘ontzorging’ zijn de woorden waaruit zal blijken dat dit past binnen de plannen die veel verder gaan dan printen alleen.

Energie
Aarnink zit bomvol energie en weet dit goed over te brengen op de mensen om hem heen. Hoewel zijn naam vaak genoemd wordt, weet de kenner dat Aarnink altijd en overal spreekt in de wij-vorm. Het succes en de gunfactor zit in de mensen, als we Marco mogen geloven. Een hecht team van printnerds met een pure passie voor de markt, dat werkt aanstekelijk. Net als zijn motto: “Altijd blijven lachen”.

De druk stijgt, de lat ligt hoog en Aarnink staat duidelijk op de radar in deze competitieve markt. Desondanks blijft hij met beide voeten in de IJsselklei staan. Marco Aarnink lacht het best.

Employability

Keynote speaker

Speaker

Marco vertelt het verhaal over hoe hij een niet sexy markt als de drukwerkindustrie wist open te breken. Nu ruim 10 jaar later is drukwerk meer dan een saai product, het is een ware emotie. Jouw logo, jouw identiteit, prachtig afgedrukt, dat is iets dat je zo snel mogelijk in handen wil hebben.

Drukwerkdeal is altijd bezig met de klant, maar juist de groep die geen producten bij je afneemt, mag niet vergeten worden. De “niet-klanten” van Drukwerkdeal deden nog altijd zaken met de drukker op de hoek. Het verifiëren van die drukker op de hoek was het begin van het succes van Drukwerkdeal. Er was maar één uitdaging; de drukker op de hoek worden, maar dan online. Marco wist de “online“ drukwerk industrie persoonlijk te maken, als eerste internetondernemer zette hij als zijn medewerkers online met gezicht, naam en toenaam.

Een presentatie gaat over hoe het bedrijf groeide van 0 naar 200 medewerkers. En niet zomaar medewerkers, de meest bevlogen en enthousiaste medewerkers van Nederland en daarbuiten! Medewerkers die je in iedere campagne van het bedrijf ziet, langs snelwegen, voetbalvelden, in magazines en op tv. De medewerkers zijn trots op hun werk, op het bedrijf en op elkaar. En dat stralen ze uit, zij zijn het succes, het merk van het bedrijf. En tevreden medewerkers zorgen voor meer dan tevreden klanten! Een presentatie over beleving, het nieuwe werken en enorme betrokkenheid. Loyale klanten, loyale medewerkers, zelfs binnen het toch “anonieme” online landschap. WE-commerce noemen ze dat bij Drukwerkdeal.

'Een jonge, gedreven ondernemer voor een zaal met ondernemers waar velen het ‘al gemaakt hebben’. Marco gaf aan wel tegen deze mensen op te kijken. Na de boeiende lezing die Marco heeft gegeven, waren die rollen omgedraaid. Vol respect voor alles wat Marco in zijn leven al heeft bereikt en vol ontzag voor zijn ondernemerschap en visie, zo waren de reacties na afloop van de lezing. Een oprecht en eerlijk verhaal, boeiend en inspirerend. Stof om over na te denken en geïnspireerd verder te gaan.' - DGA Network

'Het gezelschap heeft geboeid geluisterd naar het dynamische betoog van Marco; hij had een erg leuk en inspirerend verhaal en kon de aandacht goed vast houden. Bovendien legde hij regelmatig een link naar onze branche en het klantgericht benaderen van de markt. Dit sprak erg aan en iedereen was dan ook erg enthousiast over de lezing!' - AOMB

'Voor onze Beter Ondernemen Show vroegen we Marco hoe de inzet van humor heeft bijgedragen aan zijn zakelijke succes. Wat volgde was een vlammend betoog van een jonge ondernemer met een sterke visie en eigen ideeën. Marco is podiumgeniek, verbindt makkelijk met de zaal en geeft energie. Zelden zo’n bevlogen ondernemer op het podium gezien!' – L.Kerckhoffs, Marketingmanager Evenementen, AFAS Software 

Video