Speakersbureau Assemblee Speakers
Maarten van Rossem

Maarten van Rossem

Politiek en cultureel expert, historicus

Category
Politics
Type
Keynote speaker
Employability
Moderator, Keynote speaker, Moderator/ Presenter
Languages spoken
English Dutch
Travels from
The Netherlands

Biography

Maarten van Rossem (1943) is historicus, presentator, schrijver van non-fictie boeken en een begaafd spreker over uiteenlopende thema’s. Aanvankelijk richten zijn tv-optredens zich op zijn specialisme, de geschiedenis en politiek van de VS. Menig presentator laat hem tijdens nieuwsshows als spreker en commentator opdraven. Hij maakt indruk, niet alleen om zijn kennis, maar vooral met zijn schijnbaar onbewogen, droge voordracht.

Prof. dr. Maarten van Rossem voltooide na de lagere school het gymnasium B in Wageningen. Hij studeerde daarna geschiedenis in Utrecht, waarna hij vertrok voor een verblijf aan het 'Institut für Europäische Geschichte' in Mainz. Vanaf 1971 was hij wetenschappelijk medewerker bij het ‘Instituut voor Geschiedenis’ van de Universiteit Utrecht.

Van Rossem promoveerde in 1983 op het proefschrift: 'Het radicale temperament. De dubbele politieke bekering van een generatie Amerikaanse intellectuelen (1934-1953)'. Van Rossem werd in november 1997 benoemd tot Bijzonder Hoogleraar met als leeropdracht 'de Nederlandse cultuur in internationale context'. Hij geeft regelmatig commentaar op politieke en culturele kwesties voor radio en televisie.

Door het Historisch Nieuwsblad werd Van Rossem gekozen tot 'historicus van het jaar 2003', omdat hij 'Nederlanders met veel humor historisch verantwoord door dit nare oorlogsjaar heeft geloodst'.

Van Rossem is daarnaast geen onbekende op de televisie. Zo is hij vaak te zien (geweest) bij Pauw & Witteman en De Wereld Draait Door. In 2012 maakte Van Rossem een documentaire over het Amerikaanse presidentschap getiteld: 'Van Rossem For President'. Ook is hij het enige jurylid van de NCRV-quiz 'De Slimste Mens'. Verder heeft Van Rossem zijn eigen magazine 'Maarten!'. Zijn magazine presenteert in 2014 de theatertour 'Volgens Maarten!'. Tijdens deze theatertour relativeert hij de hysterische berichtgeving rondom het nieuws: zowel op wereld- als lokaal niveau.

Employability

Moderator
Keynote speaker
Moderator/ Presenter

Speaker

Met zijn unieke uitstraling en dikwijls relativerende toon laat Maarten van Rossem zich dikwijls inhuren als spreker, presentator of dagvoorzitter voor zakelijke evenementen. Vanaf 2009 ontwikkelt Maarten van Rossem zich in toenemende mate van wetenschapper en commentator tot spreker, presentator en tv-persoonlijkheid. Als presentator maakt hij Van Rossem in Amerika en De Laatste show. Hij werkt mee aan programma’s als Verborgen Verleden en maakt furore als jurylid van De Slimste Mens. In 2013 is hij presentator van Van Rossem for President. Op alle programma’s drukt hij zijn stempel als de altijd wat monotone en relativerende spreker.

Thematieken

1. De geschiedenis van de 20ste eeuw

2. De Tweede Wereldoorlog

3. Visie op Nederland

4. Oorsprong en ontwikkeling van het poldermodel

5. Nederlandse identiteit

6. De Verenigde Staten: toen en nu

7. Amerikanisering in onze cultuur

8. De Amerikaanse verkiezingen

9. De Koude Oorlog