Erik Schoppen
Brand expert, neuroscientist and behavioral researcher.
Biography
Drs. Erik Schoppen is innovator, gedragsonderzoeker, ontwerper en expert op het gebied van vertrouwen, UX/UCD en duurzame merkpositionering, -management, -reputatie en –innovatie. Hij heeft als creatieve en ondernemende ideeversneller inmiddels een reputatie opgebouwd, mensen en organisaties inspirerend met zijn verrassend inhoudelijke visie op een toekomstgerichte duurzame economie. Als veelgevraagd spreker, adviseur en auteur biedt hij de meest actuele inzichten en toepassingen op het gebied van (consumer) neuroscience (perceptie, cognitie en gedrag), en hoe met strategisch merkbeleid duurzame merkmeerwaarde (brand equity) te creëren. Hij is oprichter van merkadviesbureau Miazo en medeauteur van het boek Strategisch merkenmanagement, inmiddels een standaardwerk voor strategen, (brand)managers en marketeers, en doceert neuroscience, merkpsychologie en brand & designmanagement aan o.a. de Hanzehogeschool Groningen en Universiteit Groningen.
Ook ontwikkelde hij de Build-Bridge-Bond®-methodiek voor duurzaam merkleiderschap. De methodiek verschaft niet alleen inzicht in onze emoties, motivaties, drijfveren en besluitvormingsprocessen, maar ook hoe hiermee duurzame relaties en (merk)vertrouwen op te bouwen. Hij is de bedenker en ontwerper van het eerste universele symbool voor duurzame en positieve energie. Momenteel doet hij promotieonderzoek naar duurzaamheidsvertrouwen aan de Rijksuniversiteit Groningen (Behavioural and Social Sciences, Cognitive Neurioscience, Experimental Psychology) en is hij initiator van onderzoeksplatform WorldBrainWave.com - Social Neuroscience for a Sustainable Future (hersenonderzoek voor een betere wereld).
Employability
Speaker
Drs. Erik Schoppen (1968) is een veelgevraagd spreker over vertrouwen en (merk)leiderschap. Hij is merkexpert, neurowetenschapper en gedragsonderzoeker, innovator, designer en auteur. Al meer dan 20 jaar houdt hij zich bezig met innovatie, branding, design en menselijk gedrag in de reële en virtuele wereld. Zijn belangrijkste missie is het promoten van toekomstgericht duurzaam (merk)denken, vertrouwen en leiderschap, omdat dit mensen en ondernemingen motiveert hun gedrag te veranderen en positiever naar de toekomst te kijken. Zo is vertrouwen (in elkaar en in de toekomst) essentieel bij verandering, verbinding, empathie en leiderschap. Maar hoe werkt dit in het brein en hoe krijg je het (bij jezelf en bij anderen)? Welke oeroude evolutionaire mechanismen zitten er achter vertrouwen, en hoe kun je hiermee gedragsverandering positief beïnvloeden of voorspellen? En hoe verbeter je hiermee je (merk)communicatie in de huidige connected age – het digitale tijdperk waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is? Op wat voor kenmerken vertrouw je elkaar nu? Want er is namelijk een aspect dat ons bindt en daarom ook in de toekomst belangrijk zal zijn voor mensen, organisaties en samenleving: vertrouwen.
In zijn lezingen over het brein, gedrag, leiderschap, vertrouwen en geluk, toont hij hoe vertrouwen op te bouwen en in te zetten vanuit een duurzaam, sociaal en resultaatgericht perspectief. Wat zijn vlotte en visueel aantrekkelijke lezingen onderscheidend maken is het rijke palet aan onderwerpen dat hij behandelt, waaronder ons fascinerende brein, duurzaam leiderschap, psychologie, gedrag, (merk)vertrouwen, merkimago en geluk. Hij beheerst de kunst om complexe materie met aanstekelijke humor terug te brengen tot overzichtelijke (voor)beelden, wat hem tot een onderhoudend, origineel en veelzijdig spreker maakt. Door zijn ervaring weet hij niet alleen zijn toehoorders te informeren over hun eigen bewustzijn, merkgedrag en emoties, maar ook te inspireren om hier iets mee te doen. Zijn lezingen worden door het publiek omschreven als echte eye-openers.