Speakersbureau Assemblee Speakers
Ruud Koornstra

Ruud Koornstra

Energy Commissioner of the Netherlands. Assemblee Speakers is the official booking agent of Ruud Koornstra. Contact Ruud Koornstra as keynote speaker at your event directly through Assemblee Speakers!

Category
Management & Leadership, Energy, Climate & Environment, Construction & Automotive
Type
Expert | Thought leader, Business leader | Entrepeneur, Visionair | Innovator
Employability
Keynote speaker, Moderator/ Presenter
Theme
Energiebeleid, Duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Languages spoken
English Dutch
Travels from
The Netherlands

Biography

Sustainable Entrepreneur and The Energy Commissioner of the Netherlands. Speaker of the year 2008 and 2011.

 

Boek Ruud Koornstra als spreker exclusief via Assemblee Speakers. 

Ruud Koornstra had meerdere duurzame bedrijven, onder andere in ledlampen en laadpalen voor elektrische auto’s. Nu is hij op sabbatical, maar duurzaamheid loslaten zit er niet in. Hij loopt onvermoeibaar heen en weer tussen politiek, bedrijfsleven, milieuorganisaties, wetenschap en innovatieve MKB-bedrijven om de transitie naar een duurzaam Nederland te versnellen. Want volgens Koornstra kan een snelle overgang naar duurzame energie niet alleen het milieu helpen, maar kan groene technologie Nederlands belangrijkste exportproduct worden.

Ruud Koornstra is een rasondernemer die betrokken was bij de oprichting van televisieproductiemaatschappijen als ID@Dtv (onder meer bekend van ‘Lingo’ en ‘Villa Felderhof’). Sinds 2001 houd hij zich voornamelijk bezig met de oprichting van duurzame ondernemingen. Koornstra is sinds november 2016 voorzitter van de duurzame ondernemersvereniging De Groene Zaak. Hij staat op plaats 15 van de Duurzame 100 van Trouw. Tijdens de Nationale Klimaattop werd Koornstra afgelopen jaar benoemd tot de eerste ‘Nationale Energiecommissaris’. Boek Ruud Koornstra als spreker over duurzaam ondernemen, energie en klimaat..
Met econoom en oud-staatssecretaris Willem Vermeend bracht Koornstra in augustus 2017 de bundel "Slim en groen" uit.  Ook een poging om Nederland aan te zetten tot haast met klimaatbeleid.

Ruud Koornstra had al een indrukwekkend cv voordat hij de ongekroonde groengoeroe van Nederland werd. Zo was hij medeoprichter van K&B events and television en ID&Dtv, producent van populaire televisieprogramma's als Villa Felderhof en Lingo. Gedurende 15 jaar gaf Ruud Koornstra leiding aan een consortium van event- en televisieproductiebedrijven. De onderneming groeide uit tot het tweede televisieproductie bedrijf van Nederland. Na de verkoop van de onderneming in 1999 aan CVI (onderdeel van VNU) fuseerde het bedrijf met IDtv. Ruud was als directeur betrokken bij de fusie en heeft gedurende 1,5 jaar mede leiding gegeven aan de fusieonderneming ID&Dtv. 

De groene ondernemer was eerder directeur van Tendris. 
In 2002 werd hij mede oprichter van Tendris Holding, een initiëringmaatschappij voor duurzame ondernemingen. Vanuit deze ondernemingen zijn inmiddels tal van nieuwe duurzame ondernemingen ontstaan waaronder Durion Energie (Oxxio), het snelst groeiende groene stroombedrijf van Nederland; XXImo, een unieke mobiliteitsoplossing voor de zakelijke reiziger. De kaart op creditcardformaat maakt het mogelijk om al uw zakelijk verkeer te plannen, administreren en betalen, The New Motion, expert op het gebied van elektrisch rijden en laaddiensten, Lemnis Lighting, de eerste ontwikkelaar en producent van de huidige generatie ledverlichting; Tendris Solutions een technologisch innovatiecentrum voor energie en milieutechnologie, Algae Food & Fuel, ontwikkelt, bouwt, verkoopt, installeert en beheert bioreactoren voor algenproductie. 
 

Employability

Keynote speaker
Moderator/ Presenter

Speaker

De missie van Ruud Koornstra: Hoe kunnen we de transitie naar duurzame energie wel een flinke versnelling geven?

Ruud Koornstra:
In 2005 gestart als activistisch ondernemer. Mijn onderneming Tendris stond aan de wieg van tal van disruptieve duurzame innovaties en bedrijven. Denk aan Oxxio, het eerste en snelst groeiende 100% groene stroombedrijf. Maar ook Lemnis Lighting, de uitvinders van de hedendaagse led verlichting; The New Motion, Europees marktleider op het gebied van elektrisch vervoer; XXImo, effectieve duurzame mobiliteit en Tendris Solutions, ontwikkelaar duurzame technologieën. Binnen 20 jaar is het paradijs op aarde voor iedereen haalbaar, is mijn overtuiging. Vanuit die missie ben ik actief in het bedrijfsleven, de media, het onderwijs, bij de overheid. Begin dit jaar heb ik mijn activiteiten ondergebracht in Delta-9, een Stichting voor disruptieve operaties. Nu werk ik als ondernemende activist.

Duurzaamheid, weet Ruud Koornstra, staat voor veel mensen nog steeds gelijk aan minder: zet de kachel laag en trek een trui aan. Voor hem niet. “Duurzaamheid is voor mij handelen vanuit overvloed.” Want duurzaam ondernemen biedt oneindig veel kansen, voor een betere wereld én voor de ondernemer. Dat heeft hij de afgelopen jaren als geen ander ontdekt.

Ruud Koornstra behoort tot de beste sprekers binnen de duurzame wereld. Hij vertelt met volle overgave over zijn passie voor duurzaam ondernemen en disruptieve transities: een expert op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Als geen ander kan hij een publiek meenemen in zijn verhaal. Een topspreker die steeds de interactie met zijn publiek opzoekt. Hij weet ook echt te inspireren met rakende voorbeelden die hij zelf heeft meegemaakt op zijn weg om de wereld duurzamer te maken. Ruud Koornstra in uw programma zorgt niet alleen voor een duidelijke boodschap waarom iedereen met duurzaamheid bezig moet zijn, zijn humor zal ook voor het nodige gelach in het publiek zorgen.

 

Topics

Energiebeleid
Duurzaamheid
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Video