Speakersbureau Assemblee Speakers
Michael Braungart

Michael Braungart

Grondlegger van het Cradle to Cradle principe.

Category
Trends, Management & Leadership, Energy, Climate & Environment
Type
Expert | Thought leader, Business leader | Entrepeneur
Employability
Keynote speaker, Breakout session, Master class, Debate
Languages spoken
English German
Travels from

Biography

Chemicus Michael Braungart geldt als referentie op het gebied van recyclage en groene productietechnieken. In zijn jonge jaren was hij een fervent activist bij Greenpeace.
Samen met William McDonough is hij de grondlegger van het Cradle tot Cradle concept. Hij is oprichter van de Environmental Protection Encouragement Agency (EPEA), een wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat zich richt op het ontwerpen van cradle-to-cradle producten. 

Braungart is tevens mede-oprichter van 'McDonough Braungart Design Chemistry' (MBDC). Hiervoor heeft Braungart verschillende milieuvriendelijke producten ontwikkeld. 

Sinds 1994 werkt hij als professor aan de Universiteit Lüneburg in Duitsland. Verder geeft hij aan de Darden School of Business colleges over eco-efficiency en het ontwerpen van producten op basis van het cradle to cradle principe.

Naast zijn werk voor EPEA is Braungart ook Wetenschappelijk Manager van het Milieu Instituut in Hamburg, een non-profit onderzoekscentrum dat de 'Top 50 Studie' samenstelt, waarbij de kwaliteit van chemische bedrijven beoordeeld wordt. Samen met McDonough schreef Braungart het boek Cradle to Cradle - Remaking the Way We Make Things en maakte hij de film The Next Industrial Revolution. In zijn werk voor EPEA en MBCD werkt Braungart met grote industriele bedrijven als Nike, Shaw en Ford. Hij werkt ook aan het ontwerpen van nieuwe producten. Zo werkte hij mee aan de composteerbare fabriekslijn Climatex®Lifecycle(TM), ontworpen door McDonough.

Employability

Keynote speaker
Breakout session
Master class
Debate

Speaker

Als grondlegger van het Cradle to Cradle principe is hij natuurlijk de expert over dit concept.

Het Cradle to Cradle concept toont aan dat we niet hoeven te kiezen tussen economische of ecologische voorspoed. Economie en ecologie kunnen elkaar juist versterken. Om dit te verwezenlijken dienen we wel onze producten, logistieke processen, gebouwen en steden aanzienlijk intelligenter te ontwerpen. 

Cradle to Cradle is niet alleen een duurzaamheidconcept maar veel meer nog een nieuw economisch model en businessconcept. De eerste ervaringen met het concept bij stedelijke ontwikkelingen en de industrie laten zien dat het concept een bijzonder winstgevend concept is. 

LITERATUUR:

Co-auteur van Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things