Luk Dewulf
Kiezen voor talent laadt je batterijen op en maakt je gelukkig.
Biography
Luk Dewulf studeerde Pedagogische Wetenschappen en is een pionier van het talent-denken in België en Nederland. Zijn boek “Ik kies voor mijn talent” is al toe aan zijn 15e druk en zijn ideeën zijn wijd verspreid in het onderwijs en in het bedrijfsleven. Daarnaast is hij auteur van “Help, Mijn batterijen lopen leeg”! Een boek over burn-out dat in 2012 bekroond werd tot beste Learning & Development boek. Een bevlogen spreker die zijn publiek steeds weer raakt en aan het denken zet. Daarnaast is hij een talentenfluisteraar en talent- en burnout coach.
Employability
Speaker
Verenigde Staten
Luk Dewulf studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de KU Leuven. Hij kreeg de kans om zich in de Verenigde Staten te verdiepen in drie stromingen die zijn werk in hoge mate hebben beïnvloed: (1) Appreciative Inquiry of waarderend onderzoek. Een kijk op organiseren waarbij successen worden onderzocht als basis voor duurzame organisatieverandering. (2) De Positieve Psychologie, een nieuwe discipline in de psychologie die intensief onderzoek doet naar het verhogen van het subjectieve welbevinden (of geluk) en naar het bevorderen van hoop, geluk, talent, optimisme.. en (3) Strengths Based Development of talentontwikkeling.
Van praktijk naar theorie
Na enkele jaren van onderzoek aan de KU Leuven trok Luk Dewulf in 1994 naar KBC Bank & Verzekeringen (toen nog kredietbank). Eerst in een rol als opleidingsadviseur, vervolgens als organisatieadviseur. Hij was daar o.a. intensief bezig met kennismanagement. En hij was betrokken als begeleider bij de fusie tussen CERA, Kredietbank en ABB verzekeringen.
Op 1 januari 2000 werd Luk Dewulf zelfstandig adviseur in een klein adviesbureau Sherpa Consult. Hij werd al snel redacteur van het Nederlandse tijdschrift “Opleiding & Ontwikkeling”. Daar leerde hij de knepen van het schrijversvak. Hij publiceerde in die periode enkele tientallen professionele artikelen in het brede domein van leren, ontwikkelen en organiseren.
Tijdens die periode werd hij door Prof. Dr. Joseph Kessels, oprichter van het adviesbureau Kessels & Smit, The Learning Company uitgenodigd om het gelijknamige bedrijf op te richten in België.
Kessels & Smit
In 2003 richtte Luk Dewulf Kessels & Smit, The Learning Company op in België. Kessels & Smit is een internationaal netwerk van adviseurs die gepassioneerd zijn door thema’s op het brede domein van leren, ontwikkelen, kennisproductiviteit, organisatieontwikkeling, en leiderschap.
Samen met zijn collega’s bouwde hij in de afgelopen tien jaar de Belgische organisatie uit tot een adviesbureau dat een unieke positie heeft verworven in het brede advieslandschap. Waarbij uitgaan van de passie en het vermogen van mensen centraal staat.
In die periode had hij het geluk om als spreker deel te nemen aan diverse wereldconferenties op het vlak van de Positieve Psychologie en Appreciative Inquiry. Hij was mede-organisator van de Wereldconferentie Appreciative Inquiry in Gent in 2012 met 500 deelnemers uit meer dan 50 landen.
In 2009 schreef hij zijn eerste boek voor een groot publiek: “ik kies voor mijn talent”. Dit boek kende zowel succes in het bedrijfsleven als in het onderwijs. Hij werd door de toenmalige minister van onderwijs “Pascal Smet” uitgenodigd om zijn ideeën over talentgericht onderwijs te delen. En werd een veelgevraagd spreker in het onderwijs en bedrijfsleven in binnen- en buitenland.
Voorkomen van burn-out
In de talloze talent-gesprekken na het verschijnen van zijn eerste boek kwam Luk Dewulf steeds meer mensen tegen die helemaal niet het gevoel hadden om vanuit talent te kunnen werken. Of die ziek thuis zaten met een depressie of burn-out.
Dat was de aanleiding om in 2012 samen met pedagoog en systeem-therapeut Guido Vangronsveld het boek “Help, mijn batterijen lopen leeg” te schrijven. De centrale gedachte van het boek is dat een burn-out in veel gevallen ontstaat door het feit dat mensen zich niet gezien of erkend voelen door iemand in de werkomgeving. Daartegen gaan vechten. En crashen. Een relationele en systemisch benadering. Dat boek werd hetzelfde jaar nog verkozen tot beste Learning & Development boek in België. Aangezien burn-out de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft gekregen in de publieke opinie, werd Luk Dewulf steeds meer als expert geïnterviewd in kranten, op de radio en op televisie. Door de wettelijke verplichting van bedrijven om medewerkers te sensibiliseren op het vlak van burn-out wordt hij steeds meer ingeschakeld als adviseur, spreker en coach.
Focus op eigen thema’s
Eind 2015 heeft Luk Dewulf het adviesbureau Kessels & Smit losgelaten om zich nog meer te kunnen focussen op de eigen thema’s. Naast het werken aan nieuwe tools en publicaties op het vlak van burn-out en talent wil hij vooral werken aan het activeren van passief talent. In het onderwijs haken duizenden leerlingen af in het middelbaar onderwijs omdat ze er niet in passen terwijl ze druipen van het talent. En steeds meer creatieve toppers in onze bedrijven crashen omdat ze botsen tegen onbegrip en onaangepaste organisaties en systemen. Het niet benutten van talent komt neer op een tornhoge kost voor onze samenleving: uitval van medewerkers, ziekte, depressie, medicatie. Het activeren van passief talent is dan ook op alle vlakken een uitdaging en een verrijking van de samenleving.