Speakersbureau Assemblee Speakers
Loek Hermans

Loek Hermans

Politicus en bestuurder met een grote passie voor ondernemerschap.

Category
Science & Education, Politics
Type
Politician
Employability
Keynote speaker, Moderator/ Presenter
Languages
EN NL
Origin
The Netherlands

Timeline

  • 2003
  • Voorzitter van MKB Nederland
  • 1998
  • Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
  • 1994
  • Commissaris van de koningin in Friesland
  • 1990
  • Burgemeester van Zwolle

Biography

Drs. Loek Hermans

Loek Hermans wordt geboren op 23 april 1951 in Heerlen. Hier groeit hij op in een katholiek gezin. Na de HBS in Kerkrade, studeert hij van 1969 tot 1976 bestuurskunde aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. In deze periode komt hij voor de VVD in de gemeenteraad van Nijmegen. 

Na het behalen van zijn bul wordt Hermans leraar maatschappijleer aan de Bestuursschool in Gelderland. In 1977 vertrekt hij naar Den Haag. Dertien jaar brengt hij door in de Tweede Kamer, van 1988 tot 1990 als vicefractievoorzitter van de VVD. In de periode 1987-1988 leidt hij de parlementaire enquête naar de paspoortfraude. 

Als Hermans op het punt staat om tot fractieleider te worden gekozen, verlaat hij de Tweede Kamer. Hij wordt burgemeester van Zwolle. Frits Bolkestein wordt de nieuwe leider van de liberalen. In 1994 volgt zijn benoeming tot commissaris van de Koningin in Friesland. Na vier jaar wordt hij door Bolkestein teruggevraagd in Den Haag. Hermans wordt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het Kabinet Kok II. De huidige bachelor-masterstructuur wordt door hem ingevoerd. Ook neemt hij op 10 april 2002 het eerste exemplaar van het NIOD-rapport naar de val van Srebrenica in ontvangst. Als Hermans in het eerste kabinet Balkenende vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken kan worden, slaat hij wederom een andere weg in. Van 1 juli 2003 tot 9 februari 2010 was hij voorzitter van MKB-Nederland. 


In 2007 is hij gekozen tot lid van de Eerste Kamer. Hij is onder andere lid van het dagelijks bestuur van de Sociaal Economische Raad, bestuurslid van de Stichting van de Arbeid en zit in de raad van commissarissen van S.C. Heerenveen. Hij is geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw en is Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Employability

Keynote speaker
Moderator/ Presenter

Speaker

Lezingen in binnen- en buitenland over politieke en bestuurlijke actualiteiten
Succes en falen bij toezichtrollen in semi-publieke sector
Midden- en Kleinbedrijf (MKB)
De brug tussen politiek en ondernemen
Internationalisering
Innovatie
Werking van het politiek bestel
Toekomst van het Hoger Onderwijs en Middelbaar Beroeps Onderwijs

Als dagvoorzitter in staat discussie met humor te leiden, te verdiepen en tot heldere conclusies te komen.