Speakersbureau Assemblee Speakers
Lex Hoogduin

Lex Hoogduin

Former director at De Nederlandsche Bank who is known for his very clear analyzes of economic and financial developments.

Category
Management & Leadership, Politics, Economy & Finance
Type
Business leader | Entrepeneur
Employability
Keynote speaker, Breakout session, Debate
Languages spoken
English Dutch
Travels from
The Netherlands

Biography

Prof. dr. Lex Hoogduin is een cum laude in Groningen afgestudeerde econoom. Hij studeerde Algemene Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen (doctoraal examen in 1980). In 1991 promoveerde hij tot doctor in de economische wetenschappen. Zijn Gymnasium B-diploma behaalde hij in 1974 aan het Prof. Ter Veen Lyceum te Emmeloord. Hij is geboren op 7 september 1956 te Leiden.

Lex Hoogduin werkte in verschillende perioden bij de Nederlandsche Bank (DNB), van oktober 2008 tot 1 juli 2011 als directielid. Hoogduin was verantwoordelijk voor economisch beleid en onderzoek, financiële stabiliteit en financiële markten, betalingsverkeer en statistiek. Hij was tevens projectleider van de fusie van DNB met de Pensioen en Verzekeringskamer. 

Voordat Lex Hoogduin toetrad tot de directie van DNB was hij Chief Economist van Robeco en hoofd van Iris, het onderzoeksbureau van Robeco en Rabobank (2005-2008). In de 25 jaar daarvoor was Hoogduin verschillende malen voor langere perioden werkzaam bij DNB, waar hij van 2001 tot 2005 de functie vervulde van divisiedirecteur Wetenschappelijk onderzoek. Van 1997 – 2001 werkt hij in Frankfurt als adviseur van Wim Duisenberg, de eerste president van de ECB. 

Daarnaast was hij verbonden aan de Universiteit van Groningen. Hij is verder parttime hoogleraar Monetaire Economie en Financiële Instellingen aan de Universiteit van Amsterdam.

Employability

Keynote speaker
Breakout session
Debate

Speaker

Lex Hoogduin geeft vele lezingen in binnen- en buitenland over (ingewikkelde) economische en financiële ontwikkelingen, ook voor en over pensioenen en pensioenfonds. Een aantal onderwerpen waarover hij spreekt zijn:
 

  • Economisch beleid Nederland / Nederland Financiële stelsel;
  • Ontwikkelingen op de financiële markten en in de financiële sector wereldwijd;
  • Wereldwijde economische ontwikkelingen;
  • Europa (waaronder de schuldencrisis). Risicomanagement op micro en macro niveau;
  • Pensioenen;
  • Duurzaamheid (financiering).