Speakersbureau Assemblee Speakers
Leon Schaepkens

Leon Schaepkens

Expert, Keynote speaker, Team coach, Organizational consultant, Therapist in Behavior and Perception l Leadership l Teams l Change l Health | Bestselling Author of "10 Million Years of LEADERSHIP" and "The F1 Society".

Category
Leadership, Human behavior
Type
Expert in Work Behavior, Expert | Thought leader, Author
Employability
Moderator, Business coach, Keynote speaker, Expert
Languages spoken
Dutch
Travels from
The Netherlands

Biography

[This speaker is only available for Dutch spoken requests]

Leon Schaepkens is een Keynote spreker | Evolutiepsycholoog &Therapeut | bestuurskundig-jurist |Expert in werkgedrag l Leiderschap l Teams l Veranderen l Gezondheid | Auteur Amazon bestsellers "10 miljoen jaar LEIDERSCHAP" en "DE F1-MAATSCHAPPIJ". Hij is dagelijks bezig met gedrag op het werk in verschillende rollen en als spreker. Hij is een expert en veel gevraagd spreker over de Evolutionaire Lessen voor leiders, teams, organisaties, politici en bestuurders.
 

Leom Schaepkens zoomt in op dat ander gedrag nodig is van bestuur, politiek partners en organisatie om daadwerkelijk het vertrouwen van burgers terug te winnen en zaken voor elkaar te krijgen. Hij combineert zijn beide werelden als bestuurskundig-jurist en psycholoog / therapeut.

Een mooie recencie van een Gemeente waar Leon Schaepkens gesproken heeft:
‘Leon Schaepken heeft ons laten ervaren dat ons gedrag als leiders ertoe doet. Modellen zijn helpend. Vooral is van belang hoe wij omgaan met onze psychologische basisbehoeften. Die zijn universeel en sturen ons sterk aan.  Ons gedrag als leiders bepaalt grotendeels hoe effectief ons team of onze organisatie functioneert’.

De persoonlijke missie van Leon Schaepkens:
Leiders, teams, organisaties, politici en bestuurders bewust maken dat we rekening moeten houden met ons psychologisch DNA. We zijn niet zo rationeel als we denken. Bovendien zijn we biologisch en psychologisch oververhit. Dit vraagt om een andere kijk op leiderschap, teams, organisatieverandering en gezondheid op het werk. Ons werkgeluk staat onder druk.

Leon Schaepkens inspireert ...
→ Hoe je door te voorzien in de 10 miljoen jaar oude psychologische basisbehoeften met minder stress en met meer plezier succesvol kunt zijn als leidinggevende.
→ Hoe je morgen direct kunt zorgen voor meer veiligheid, openheid, samenwerking, innovatie en eigenaarschap in je organisatie.
→ Waarom zelfreflectie als leider zorgt voor groei van je team of organisatie.
→ Waarom SLOW leven op het werk leidt tot meer geluk, welzijn en minder ziekteverzuim.
→ Hoe jij als manager niet-functionele gedragspatronen kunt doorbreken in je organisatie of team.
→ Hoe jouw gedrag als politicus kan zorgen voor veiligheid, verbondenheid en waardering bij burgers.

Biografie Leon Schaepkens
Leon Schaepkens studeerde economie, bestuurskunde, rechten & psychologie. Hij is specialist arbeid, organisatie en gezondheid. Daarnaast is hij therapeut en toezichthouder. Hij adviseert en begeleidt organisaties, teams, bestuurders en managers in Nederland en België zodat zij gezond en met werkplezier hun doelen realiseren. Succesvolle leiders voorzien in deze basisbehoeften. Ze weten dat leiderschapsstijlen en managementtheorieën slechts de vernislaag zijn over een brein dat geprogrammeerd is om in groepsverband te overleven. Medewerkers voelen zich daardoor goed. Investeren in ons psychisch DNA leidt tot sterke teams, werkgeluk en organisatiesucces.

Leon Schaepkens is schrijver van de zakelijke bestsellers “10 miljoen jaar LEIDERSCHAP” en “De F1 Maatschappij”. In 2023 komt zijn nieuwe boek “Zie mij, hoor mij - Lessen uit de evolutiepsychologie die iedere politicus of bestuurder zou moeten kennen”.

Vanuit de evolutionaire psychologie kijkt hij anders aan tegen werkgedrag, leiderschap, teams, cultuurverandering, human resources en organisatieverandering. Zijn doel is om (politieke) leiders, teams en organisaties bewust te maken van ons miljoenen jaar oude psychologisch DNA en de effecten daarvan op ons gedrag.

Na zijn studies economie, bestuurskunde en rechten een aantal jaren gewerkt bij de overheid om vervolgens in 2000 als (zelfstandig) ondernemer aan de slag te gaan. Hij wist zijn bedrijf binnen enkele jaren uit te bouwen naar ruim 100 mensen. Parallel daaraan is hij aan de universiteit Psychologie gaan studeren.

Evolutionaire psychologie en groepspsychologie had zijn speciale aandacht. Door zijn studies, ervaringen en groeiend zelfinzicht werd hij meer en meer de specialist in werkgedrag. Om zich op het vlak van arbeid en gezondheid nog verder te bekwamen heeft hij zich gespecialiseerd tot cognitief gedragstherapeut, EMDR-therapeut (traumabehandeling) en schematherapeut.

In 2020 tijdens de Coronacrisis besloot hij anders te gaan leven. Leon Schaepkens spreekt zelf over 2½ keer verlicht zijn. In zijn boek "De F1 Maatschappij" neemt hij je mee in zijn eigen lifestyle change.

Employability

Moderator
Business coach
Keynote speaker
Expert

Speaker

WAAROM LEON SCHAEPKENS BOEKEN ALS SPREKER VOOR UW EVENT?

De mens heeft miljoenen jaren op de Afrikaanse Savanne in kleine groepen geleefd. In die tijd was intensieve samenwerking nodig om als groep te overleven. De machtsafstand binnen de groep bleef daardoor gering. Daardoor hechten wij ook nu nog sterk aan veiligheid, verbondenheid, waardering, autonomie, spontaniteit en het hanteren van duidelijke grenzen. We zijn daarom niet zo rationaal als we denken. Leon Schaepkens neemt je mee in wat dit betekent voor leiderschap, teams, organisaties, verandermanagement, cultuurverandering, human resources, de politiek en onze democratie. Naast spreker wordt hij ook geregeld gevraagd als dagvoorzitter en moderator.

ONDERWERPEN
Leon Schaepkens spreekt over:

  • Arbeid en Gezondheid op de werkvloer.
  • Wat je als leidinggevende, als bestuurder, als team en als organisatie kunt leren uit de Evolutielessen om het werkgeluk en werkgedrag te verbeteren.


Een aantal titels van Leon Schaepkens:

Evolutionaire lessen voor Leidinggevenden, Bestuurders en Teams

10 miljoen jaar LEIDERSCHAP
Hoe kunnen leiders beter inspelen op ons brein dat erop gericht is om als groep te overleven.

F1 Maatschappij
Slow down voor een gezond en gelukkig leven.

De fusie-illusie
Geen enkele diersoort fuseert alleen de mens.

Human resources maakt het verschil niet meer
We zijn te veel bezig met de vernislaag en raken de kern van medewerkers niet.

De piramide op de kop
Dienend leiderschap past ons beter.

Waarom zelfsturing niet kan werken

Innovatie
Zonder psychologische veiligheid en verbonden kan het niet werken.

Psychologische veiligheid
Jij bent het instrument.

Zie mij, hoor mij
Wijze lessen uit de evolutiepsychologie voor politici en bestuurders.

Het huis van Thorbecke
Is failliet- lang leve de Afrikaanse Savanne.

Literature