Speakersbureau Assemblee Speakers
Johan Fretz

Johan Fretz

Author. Comedian. Born storyteller.

Category
Politics, Theatre & Entertainment, Culture, Music & Society
Type
Entertainer | Actor | Imitator
Employability
Keynote speaker, Moderator/ Presenter
Languages spoken
English Dutch
Travels from
The Netherlands

Biography

Johan Fretz (1985) is schrijver en cabaretier, maar bovenal een geboren verhalenverteller. In 2012 debuteerde hij met de veelbesproken roman Fretz 2025, waarin een jonge idealist een gooi doet naar het premierschap. Met zijn bijbehorende speech, op de grens van fictie en realiteit, wilde Fretz een statement maken voor meer verbeelding in de Nederlandse politiek. Met zijn gewaagde gedachte-experiment werd Fretz binnen no time een frequente gast aan de talkshowtafels van DWDD, Pauw & Witteman en werd hij  vaste columnist voor De Volkskrant. Zijn boek werd genomineerd voor De Bronzen Uil, een literatuurprijs voor beste Nederlandstalige debuut en met duo De Gebroeders Harteveld & Fretz toerde hij met de politieke cabaretshow Fretz 2025 twee jaar langs 140 theaters in Nederland.

Maar Fretz liep vast. Het Fretz 2025-idee werd zo letterlijk, dat de humor en zuurstof eruit vloeide. Fretz was inmiddels een talking head op de buis geworden, die meer bezig was zijn mening te verkondigen, dan met het vertellen van verhalen. Toen nam hij een rigoureus besluit: in plaats van op de golf van groeiende bekendheid mee te surfen, zocht hij rigoureus de luwte op. Hij vertrok van de talkshowtafels en opinie-fora en ging op zoek naar nieuwe verhalen.

Wat volgde was een intrigerende zoektocht. Hij werd uitgenodigd als spreker een optreden te geven in Paramaribo, Suriname, het land van zijn moeder. Fretz, half Surinaams, had zich altijd een Hollander gevoeld, maar nam de uitnodiging toch aan. Tot zijn grote verbazing riep het land onmiddellijk meer herkenning in hem op dan hij ooit voor mogelijk had gehouden. Met zijn moeder bezocht hij samen haar geboortegrond. In dat land, waar men ondanks grote tegenstellingen beter in staat lijkt tot verzoening, omarmde hij een onmisbaar deel van zichzelf. Een nieuw, zeer persoonlijk, maar ook universeel verhaal was geboren: over een zoektocht naar roots, identiteit. Het vormde de basis voor Fretz’ nieuwe roman, Onder de paramariboom, onlangs verschenen bij Lebowski en lovend ontvangen. Het roadtrip-verhaal wordt door Fretz ook tot leven gewekt in een theatershow, De Zachtmoedige Radicaal, zijn eerste solo, waarmee hij nu langs de theaters van Nederland toert.

Fretz ging weg van het meningencircus en kwam terug als de verteller die hij is: muzikaal, met scherpe blik en gouden lach. Afgelopen jaar gaf hij ook een aantal prachtige optredens bij Pauw, waar hij het jaar afsloot met zijn bewerking van Knocking on Heavens Doors en bij Pauw & Jinek De Verkiezingen, waar hij verhaal, reflectie en muziek met elkaar verweefde.

 

Employability

Keynote speaker
Moderator/ Presenter

Speaker

Johan Fretznieuwe lezing Onder de Paramariboom: roots en identiteit- is een verhaal over identiteit, over terugkeren naar je basis, over je hart volgen in plaats van kiezen voor het snelle succes. Over het erkennen van je wortels en het omarmen van tegenstellingen in jezelf en om je heen. Een prachtige vertelling, verteld met veel humor en een originele beschouwing op de tijdsgeest, dat de toeschouwer meeneemt op een ontwapenende reis.

Literature

Video