Speakersbureau Assemblee Speakers
Herman Wijffels

Herman Wijffels

Hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering.

Category
Business & Management, Energy, Climate & Environment, Health, Food & Welfare
Type
Expert | Thought leader, Visionair | Innovator
Employability
Keynote speaker, Moderator/ Presenter
Languages
EN NL
Origin
The Netherlands

Biography

Herman Wijffels is hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering aan de Universiteit van Utrecht en co­voorzitter van World Connectors, een organisatie die zich inzet voor een duurzame, vreedzame en rechtvaardige wereld.

Herman Wijffels pleit voor een nieuw bewustzijns ­niveau, waarbij de economie ten dienste staat van mensen. Eindeloze economische groei op de oude manier is niet meer mogelijk. De ondernemingsgewijze productie zal centraal blijven staan maar bedrijven worden beoordeeld op wat ze bijdragen aan de samenleving en het geluk van gewone mensen. Er zal meer oog komen voor de maatschappelijke kosten van het menselijk en bedrijfsmatig handelen. In de 21e eeuw moeten we de wereld zien als een samenhangend systeem. Het gaat om de eenheid van alles, het menselijk leven is verbonden met al het andere leven op deze wereld. Het gaat ook om de kwaliteit van relaties tussen de mensen onderling, waarbij rekening wordt gehouden met de toekomstige generaties. Volgens Herman Wijffels is het de grote uitdaging voor de 21e eeuw om met behulp van nieuwe technologie binnen de grenzen te blijven van het draagvermogen van de aarde.

Prof. dr. Herman Wijffels is een Nederlandse econoom. Tijdens zijn loopbaan bekleedde hij diverse vooraanstaande functies waaronder voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Daarnaast legde hij als informateur de basis voor het Kabinet-Balkenende IV. 

Wijffels studeerde economie aan de Katholieke Hogeschool Tilburg, waar hij lid was van het Tilburgs Studenten Corps. Na zijn studie werkte hij bij het Ministerie van Landbouw en Visserij en bij het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond waar hij algemeen secretaris was. Vanaf 1981 werkte Wijffels bij Rabobank Nederland; vanaf 1986 tot 1999 als voorzitter van de Hoofddirectie.

Employability

Keynote speaker
Moderator/ Presenter

Speaker

Herman Wijffels pleit voor een nieuw bewustzijns ­niveau, waarbij de economie ten dienste staat van mensen.

Literature