Speakersbureau Assemblee Speakers
Frank de Winne

Frank de Winne

De tweede Belgische ruimtevaarder

Category
Science & Education
Type
Expert | Thought leader
Employability
Keynote speaker
Languages
EN NL
Origin
Belgie

Biography

De Belgische ESA-astronaut Frank De Winne werd geboren op 25 april 1961 te Gent. Achttien jaar later studeert hij af aan de Koninklijke Cadettenschool in Lier. Daarna studeert hij tot 1984 aan de Koninklijke Militaire School van Brussel, waar hij burgerlijk ingenieur wordt, gespecialiseerd in telecommunicatie. Hij ontvangt er de AIA-prijs (Vereniging van luchtvaartingenieurs) voor de beste eindscriptie.

Het vliegavontuur begint in de periode 1985-1986, wanneer hij zijn opleiding als gevechtspiloot start. Na meer dan 2300 vlieguren in verschillende jachtvliegtuigen (Mirage, F16, Jaguar en Tornado, behaalt hij zijn vliegbrevet en selecteert de Belgische delegatie bij de ESA (DWTC) hem in 1991 als kandidaat-astronaut. In 1992 behaalt De Winne zijn diploma aan de Empire Test Pilots School, waar hij student was in de "51 Fixed Wing Course" en wint er de "McKenna Trophy" voor beste student over de gehele lijn. Terug in België begint hij te werken voor het Departement Test en Evaluatie van de Belgische Luchtmacht. Hij blijft uiteraard vliegen als testpiloot en ontvangt in 1997 als eerst niet-Amerikaanse piloot de "Joe Bill Dryden Semper Viper Award" voor uitzonderlijke vaardigheden tijdens een vlucht. Hij redt een F16 met motorpech in slechte weersomstandigheden.

Tegen 1998 is hij als commandant van het 349ste smaldeel van de Eerste Tactische Wing van Kleine Brogel, verantwoordelijk voor alle testvluchtprogramma's van de Belgische Luchtmacht. In dat zelfde jaar benoemt dhr. Rodotà, directeur-generaal van de ESA, Frank De Winne tot ESA-astronaut. Voor zijn leiderschap tijdens geallieerde NAVO-vluchten benoemt de Nederlandse koningin hem in 1999 tot "Officier in de Orde van Oranje Nassau".

In 2000 wordt Frank De Winne officieel lid van het Europese Astronautenkorps (EAC) en een jaar later is hij al voor training in Sterrenstad bij Moskou, in het Joeri Gagarin opleidingscentrum voor kosmonauten. Daar leert hij het werk aan boord van het Internationale Ruimtestation en de Sojoez, die hij zal besturen als boordingenieur.

Frank De Winne is aangeduid voor deze missie in kader van een akkoord getekend in 2001 tussen de Directeur-generaal van ESA en deze van het Russische Ruimteagentschap (Rosaviakosmos), om Europese astronauten te laten deelnemen aan Sojoez-vluchten naar het ISS in de periode 2001-2006. Hij is de vierde Europeaan die naar het Internationale Ruimtestation gaat na de Italiaan Umberto Guidoni, de Franse Claudie Haigneré en de Italiaan Roberto Vittori.

Employability

Keynote speaker

Speaker