Speakersbureau Assemblee Speakers
Foppe de Haan

Foppe de Haan

Voormalig KNVB-coach Jong Oranje en trainer Heerenveen

Category
Management & Leadership, Sports
Type
Business leader | Entrepeneur, Athlete | Sport coach
Employability
Keynote speaker
Languages spoken
Dutch
Travels from
The Netherlands

Biography

Wie Foppe de Haan zegt, zegt sc Heerenveen. Beide partijen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De Haan is jarenlang trainer bij de Friese club, maar draagt ook als speler het kenmerkende shirt met de pompeblêdden. Daarnaast komt de middenvelder van weleer in zijn actieve voetballeven eveneens uit voor THOR, Grou, Enschedese Boys en Akkrum. 

Al snel schakelt de leraar lichamelijke oefening over naar het trainersvak. Hij begeleidt de amateurs van Akkrum, Drachtster Boys, ACV en Steenwijk en traint ook een jaar de jeugd van sc Heerenveen. Met ACV uit Assen verovert hij in 1978 de algehele amateurtitel. In 1985 wordt hij door voorzitter Riemer van der Velde bij sc Heerenveen binnengehaald. Zijn eerste stappen als trainer in het betaald voetbal blijven onopvallend. Drie jaar later moet De Haan wijken, maar hij blijft werkzaam in de organisatie van de Friese club. 

In oktober 1992 wordt De Haan voor de tweede keer hoofdtrainer bij Heerenveen als Fritz Korbach wordt ontslagen. Een gouden greep, want nu oogst De Haan wel meteen veel succes en lof. Hij loodst de eerste divisieclub naar de bekerfinale, die jammerlijk met 6-2 van Ajax wordt verloren. Het seizoen krijgt een gouden randje als Heerenveen via de nacompetitie terugkeert naar het hoogste niveau. In het hele land is de bescheiden club een hype. 

In de jaren die volgen zal De Haan uitgroeien tot de langstzittende trainer van Nederland. Liefst 12 jaar is hij hoofdcoach van Heerenveen. Met veel succes. De club groeit onder zijn leiding uit tot een subtopper. In 1997 staat Heerenveen nogmaals in de bekerfinale (4-2 verlies tegen Roda JC) en in 2000 plaatst de ploeg zich als de nummer twee van de Eredivisie rechtstreeks voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Drie keer speelt Heerenveen in het UEFA Cup-toernooi (1998, 2002, 2004) en De Haan wordt twee keer gekozen tot Trainer van het Jaar (1997, 2000). In 2004 ontvangt De Haan een onderscheiding voor zijn vele verdiensten: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

In de zomer van 2004 treedt De Haan in dienst bij de KNVB. Hij krijgt de verantwoording over de oudste jeugdelftallen. Het eerste toernooi volgt een jaar later. In de zomer van 2005 verovert Oranje Onder 20 vele harten op het jeugd-WK in eigen land. Nigeria is in de kwartfinale echter te sterk na een bizarre strafschoppenreeks. Een jaar later is het wel raak als Jong Oranje voor het eerst in de historie de Europese titel grijpt. In Portugal winnen De Haan en zijn mannen in de finale met 3-0 van Oekraïne. 

Employability

Keynote speaker

Speaker

Teambuilding, samenwerking en leiderschap zijn thema’s waar Foppe de Haan inspirerend over spreekt.