gerbrands-toon-1-081.jpg

Toon Gerbrands

Top Sportcoach. Samenwerken. Leiderschap. Algemeen Directeur PSV.

Categorie
Business & Management, Sport
Type
Leidinggevende & Ondernemer, Sporter & Sportcoach, Auteur
Inzetbaarheid
Keynote spreker
Talen
NL
Afkomstig van
Nederland

Tijdlijn

 • 2014
 • Algemeen Directeur PSV
 • 2002
 • Directeur Algemene Zaken AZ
 • 2000
 • Interim-manager Rijkswaterstaat (bureau Adviseurs)
 • 1996
 • Bondscoach van het Nederlands Heren Volleybalteam
 • 1993
 • Hoofd van de Dienstkring Haarlem
 • 1990
 • Secretaris van het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Noord-Holland
 • 1983
 • Geluidsdeskundige en Hoofd van de afdeling Milieu bij de gemeente Harderwijk
 • 1980
 • Verkeersdeskundige bij het adviesbureau voor ruimtelijke ordening en vormgeving: Stad en Landschap te Zwolle

Biografie

Toon Gerbrands heeft als clubcoach in het volleybal meerdere landskampioenschappen en de Europacup gewonnen met Piet Zoomers. Met het Nederlands mannen volleybalteam werd hij in 1997 Europees Kampioen. Tegenwoordig is hij algemeen directeur bij voetbalclub PSV, waar hij in zin eerste seizoen direct de landstitel heeft gewonnen. In de tijd als directeur van AZ behaalde de Alkmaarse club aansprekende resultaten: het landskampioenschap in het seizoen 2008 – 2009 en de bekerwinst in 2013.

Hij schreef twee succesvolle boeken:
Het volleybalboek: De Kunst van Coachen en het managementboek: De Lerende Winnaar.

Deze titels zijn typerend voor zijn werkwijze en zijn visie op presteren. De Lerende Winnaar beschrijft hij het proces van presteren. Altijd onderweg en voortdurend op zoek naar het betere. De weg die wordt afgelegd, levert altijd weer nieuwe leermomenten op. De principes uit het boek De Lerende Winnaar vormen de basis voor een effectieve omgang met een steeds complexer wordende wereld en een beter management van uw persoonlijke verwachtingen De kunst is om mensen te laten samenwerken en zo uiteindelijk het ultieme doel te behalen: winnen en presteren. Sportcoaches zijn elke dag bezig met deze principes van winnen. Een topcoach onderscheidt zich door de lijst met prestaties.

Toon Gerbrands heeft bewezen, dat zijn aanpak werkt en succesvol is. Als bondscoach van het Nederlands Heren volleybalteam werd hij Europees kampioen (de enige keer in de geschiedenis) en bereikte hij de Olympische spelen van Sydney.  In zijn periode als bondscoach klom het Nederlands team op tot de eerste plaats op de wereldranglijst en werd het team ook sportploeg van het jaar in Nederland. Als clubcoach leverde hij een unieke prestatie door de Europacup te winnen. Iets wat in de volleybalsport slechts één club lukte, gedurende het bestaan van de volleybalsport. In Nederland veroverde hij met zijn unieke aanpak en visie 4 landstitels, 2 bekers en 3 supercups.

Naast zijn werkzaamheden in de sport heeft hij ruime ervaring als manager en interim-manager bij diverse werkgevers. Ook hier bleek zijn aanpak succesvol. Onder zijn leiding heeft de gemeente Harderwijk de milieuprijs van Nederland gewonnen. Bij de voetbalclub AZ, speelde hij een prominente rol in de organisatie van deze club. Met een duidelijke visie zijn hier verrassende resultaten geboekt de afgelopen jaren. Ook op het gebied van topsportmanagement heeft hij ervaring opgebouwd, met zijn werk als directeur van de DSB schaatsploegen en verantwoordelijk voor de sportsponsoring van DSB.

Kortom een zeer veelzijdige man met een brede ervaring op meerdere gebieden. Zijn passie, zijn aanpak en zijn visie staan borg voor een zeer inspirerende lezing met de sport en management als metaforen. 

Inzetbaarheid

Keynote spreker

Spreker

Toon Gerbrands is een uitgesproken persoonlijkheid die zowel teams als individuen weet te begeleiden naar succesvolle prestaties. In presentaties legt hij de nadruk, ondersteund door ervaringen vanuit de praktijk, op het belang van samenwerking, inspirerend leiderschap en daarbij een goede communicatie. De presentaties die Toon Gerbrands hierover geeft zijn niet alleen bruikbaar voor managers uit de sport, maar ook voor managers uit het bedrijfsleven.