foto.jpg

Rutger Koopmans

Zelfstandig adviseur. Voorheen Topbankier ING en zakenmanager Johan Cruijff.

Categorie
Business & Management, Economie & Financien
Type
Expert & Thought leader, Leidinggevende & Ondernemer, Auteur
Inzetbaarheid
Keynote spreker, Dagvoorzitter/ Presentator, Debat
Thematiek
De financiële sector, De prijs van vrijheid, Armoedebeleid, Cruijff & Ajax, "de Fluwelen Revolutie"
Talen
EN NL
Afkomstig van
Nederland

Biografie

Rutger Koopmans is een voormalig bankier die een jaar vóór de financiële crisis een toppositie bij ING Groep verliet om zich te richten op een toekomst buiten de financiële sector. Hij getuigde daarbij van een onafhankelijke manier van denken. Daarom betitelde het Financieele Dagblad hem als ‘een onbankse bankier’.

Jarenlang is Koopmans al actief als zelfstandig adviseur, ondernemer en commissaris. Hij adviseerde o.a B&W Amsterdam over het armoedebeleid in de stad en was ook enige jaren zakelijk manager van Johan Cruijff. In die laatste rol was hij ooggetuige en achtergrondspeler van de zogenaamde Fluwelen Revolutie bij Ajax. Koopmans heeft veel lezingen gehouden over diverse onderwerpen en staat bekend als een energieke spreker die graag heldere boodschappen vertolkt. Hij is zijn geheel eigen weg gegaan in zijn leven en dat maakt dat mensen hem dikwijls volgen.

Koopmans zet de mensen graag aan tot nadenken en gaat ze daarin voor met zijn heldere analyses in begrijpelijke bewoordingen. Zijn missie is daarbij glaszuiver: "dingen zijn niet zomaar wat ze zijn, want alles heeft een reden en een achtergrond". Door die te doorgronden leren mensen begrijpen welke keuzes ten grondslag hebben gelegen aan de realiteit van vandaag en hoe de toekomst van morgen kan worden ingericht. Koopmans getuigt daarbij van een chronisch positivisme en een sterk geloof in de kracht van de menselijke geest. Met dit verhaal spreekt hij alle geledingen van de samenleving aan, van werkgeversclubs tot studenten en van jong tot oud, in alle sociale lagen van de bevolking. Zijn verhaal landt het best in een omgeving waarin onafhankelijk denkvermogen en het maken van eigen keuzes (ook als ze contrair zijn aan de heersende opinie of context) op waarde worden geschat. Koopmans geeft energie aan dat proces en breekt starre denkvormen af. Dat werkt verfrissend en bevrijdend.

Inzetbaarheid

Keynote spreker
Dagvoorzitter/ Presentator
Debat

Spreker

Literatuur

Topics

De financiële sector

Als ‘insider’ van weleer en betrokkene in het heden heeft Koopmans een scherp inzicht in het werken van de sector en een duidelijke visie op de toekomst van deze sector. Zonder gezonde financiële sector is er geen gezonde economie en dus is de toekomst van de financiële sector voor ons allen relevant.

De prijs van vrijheid

Vele mensen denken er wel eens aan: je baan opzeggen en voor jezelf beginnen. Of in meer algemene zin “ de ketenen losmaken en het over een andere boeg gooien”. Dat is wanneer je jezelf afvraagt “is that all there is”, of dat je jezelf voor houdt “ik kan nog zo veel meer” en vergelijkbare vragen. In een samenleving waarin levenslange werkgelegenheid niet meer bestaat is de nieuwe realiteit dat de status quo van vandaag (‘de binnenwereld’) op een bepaald moment verruild gaat worden door ‘de buitenwereld’ van morgen. In die buitenwereld moet men zich als onafhankelijke geest overeind houden en de eindstreep zien te halen. Hoe doe je dat? Dit vraagstuk is voor velen, vanuit diverse invalshoeken, een interessant onderwerp voor een lezing. 

Armoedebeleid

In een boeiende lezing zet Koopmans op basis van zijn werk binnen de Commissie Armoedebeleid van de Gemeente Amsterdam vijf oplossingen uiteen die kunnen bijdragen tot een ‘weg uit de armoede’.  

Cruijff & Ajax, "de Fluwelen Revolutie"

Als zakelijk manager en adviseur van Johan Cruijff én als lid van Ajax was Koopmans direct betrokken bij de Fluwelen Revolutie binnen Ajax.