arnold-columnscreismedia-633.jpg

Arnold Burlage

Vliegen en gevlogen worden, over zegeningen maar ook trics en trucs

Categorie
Radio, TV & Pers
Type
TV-, Radio presentator & Journalist
Inzetbaarheid
Keynote spreker, Dagvoorzitter/ Presentator, Voice-over, Debat
Thematiek
Luchtvaartongevallen, Luchtvaart economie, Vliegen en de toekomst, Zakenreizen, De bedreigingen van Nederland, pionier in de luchtvaartwereld
Talen
EN NL
Afkomstig van
Nederland

Biografie

Arnold Burlage is geboren in 1944 in Zeist. Hij ging in november 2009 met pensioen, maar begon na deze harde “reset” een freelance carrière. Naast journalistieke werkzaamheden is hij actief als consultant  in public relations / corporate communicatie en werkte o.a. enkele jaren voor Airbus in de Benelux. Een echte “touch and go” dus, zoals een doorstart in de luchtvaart wordt genoemd.

Verder schrijft Arnold columns voor media en vaktijdschriften in binnen- en buitenland en natuurlijk blijft hij, na 35 jaar werken voor De Telegraaf, ook denken en soms doen voor 'zijn' krant.

Arnold volgde een middelbare schoolopleiding, maar na een 'valse' start weg- en waterbouwkunde op HTS en militaire dienstplicht bij de Koninklijke Luchtmacht koos hij direct voor de journalistiek. Eerst als verslaggever voor regionale en provinciale kranten van Wegener Kranten Groep in onder meer Apeldoorn. In 1969 trad hij toe tot de redactie van het Algemeen Dagblad in Amsterdam, waar hij voor het eerst te maken kreeg met luchthaven Schiphol met vrijwel onmiddellijk een reeks vliegtuigkapingen en crashes (KLM-Tenerife en Martinair-Sri Lanka), maar ook met de toenmalige eerste prijsvechters in eigen land, Transavia Airlines en Martinair.

Hij rapporteerde voor het AD ook vanuit de frontlinies van de Yom Kippur-oorlog in Israël (1973), en werd na die ervaring gevraagd door de toenmalige hoofdredacteur van De Telegraaf, Henry Goeman Borgesius om te komen werken bij 's lands grootste krant, waarvoor hij zich tot zijn pensioen uiteindelijk meer dan 35 jaar heeft ingezet. 

Meer dan 20 jaar was Arnold Burlage vrijwel fulltime reis- en vooral luchtvaartredacteur bij de krant van Wakker Nederland. Hij boekte vele primeurs op zijn naam, zoals de gesprekken over 's werelds eerste alliantie tussen KLM, Austrian Airlines SAS Swissair en Delta, onder de codenaam Alcazar, maar ook berichtte hij als eerste over de fusie en het stranden van zo’n “merger” van KLM en Alitalia, de geheime onderhandelingen van KLM en British Airways en uiteindelijk de fusie met Air France. Veel scoops in de reissector kwamen ook als eerste uit Arnold's pen. Zijn visie, die hij opbouwde met zijn jarenlange ervaring, wordt alom gewaardeerd, letterlijk en figuurlijk van hier tot Tokio. 

We zullen bij een hopelijk goede gezondheid zeker de komende jaren nog veel van hem horen en lezen. Zijn credo: "Wie schrijft blijft". 

Arnold zou Arnold niet zijn als hij naast een ervaring als zeezeiler ook zijn vliegbrevet - single-en multi-engine – op zijn naam zou hebben. Ter land, ter zee, in de lucht en waar ook ter wereld, brengt hij zo in de praktijk…. Tegenwoordig als spreker over vliegen en gevlogen worden!

Inzetbaarheid

Keynote spreker
Dagvoorzitter/ Presentator
Voice-over
Debat

Spreker

Topics

Luchtvaartongevallen
Luchtvaart economie
Vliegen en de toekomst
Zakenreizen
De bedreigingen van Nederland, pionier in de luchtvaartwereld